בדיקת שקיפות עורפית פרטית - ד"ר עדי פרידמן
בדיקת שקיפות עורפית פרטית היא בדיקת אולטרסאונד המתבצעת על ידי רופא פרטי, והנערכת לאישה ההרה לצורך הערכה סטטיסטית של הסיכון לתסמונת דאון ומחלות נוספות בעובר. הבדיקה נעשית בין השבוע ה-11 לשבוע ה-13 ו-6 ימים להיריון. בבדיקה נמדד עובי שכבת הנוזל התת-עורי הנאגר בעורף העובר. עובי שכבה זו נוטה להיות גדול יותר בעובר עם תסמונת דאון או עם מומים מולדים אחרים. בדיקת שקיפות עורפית מורכבת כאמור מאולטרה סאונד ובמקביל אליה יש לעבור בדיקת דם המכונה "תבחין ביוכימי שליש ראשון". שילוב שתי הבדיקות מאפשר להעריך את הסיכון לתסמונת דאון בעובר באופן מדויק יותר.
ד"ר עדי פרידמן הינו מומחה לגינקולוגיה ומיילדות עם תת התמחות באולטראסאונד ורופא בכיר בבית החולים לניאדו, ומבצע במרפאתו הפרטית נשים בהריון לבדיקות אולטראסאונד מיילדותי וגינקולוגי וביניהן גם בדיקת שקיפות עורפית.
תוכן עניינים
מהי שקיפות עורפית?
אחד הסיכונים המרכזיים בהריון הוא שלעובר תהיה תסמונת דאון. תסמונת דאון היא מחלה גנטית שמי שלוקה בה סובל ממוגבלות שכלית ולעיתים גם ממוגבלות גופנית. לתסמונת דאון מאפיינים ייחודיים של תווי הפנים מה שניתן לגלות לעיתים בבדיקות אולטרסאונד.
יחד עם זאת, מכיון שלא ניתן לגלות את כל המומים בבדיקות אלו, ישנה סדרה של בדיקות הכוללות שקיפות עורפית פרטי, בדיקת סקר ביוכימי, סקירת מערכות מוקדמת ומאוחרת ודיקור מי שפיר שכולן יכולות לעזור בזיהוי מומים טרם הלידה.
מה זה בדיקת שקיפות עורפית – הסבר מפורט
לעובר יש שכבה דקה של נוזל באזור העורף הנעלמת לקראת שבוע 15. זאת הסיבה שמועד הבדיקה הינו קריטי, כפי שנפרט בהמשך. בבדיקת שקיפות עורפית מודדים את עובי השכבה של הנוזל במילימטרים. בבדיקה ימדדו בעצם שני פרמטרים: גודל העובר מהראש ועד קצה עמוד השדרה, ועובי הנוזל בשכבה שעל העורף. עובר ששכבת הנוזל שלו קטנה הינו המצב התקין . במבקביל לבדיקת האולטרסאונד יש לבצע בדיקת דם המכונה "תבחין ביוכימי שליש ראשון".
לאחר ביצוע המדידות , משכללים את נתוני הבדיקות יחד עם גיל האישה ומקבלים בעצם נתון סטטיסטי שסיכוי החיזוי שלו לתסמונת דאון עומד על כ-85%.
אם כי יש לזכור כי זוהי בדיקת סקר בלבד, ולכן אין אפשרות לתת תוצאה מדויקת וחד משמעית, אלא רק נתונים השוואתיים לנשים אחרות. לכן ההערכה היא סטטיסטית ולא מעבר לכך.
אם הבדיקה, למשל, מראה שהסיכון לתסמונת דאון הוא 1:10,000 או 1:200 עדיין בשני המקרים יכול להיוולד ילד בריא . וגם במקרה של 1:50000 יכול להיוולד ילד עם תסמונת דאון.
מתי עושים בדיקת שקיפות עורפית?
שאלה שנשאלת הרבה היא כמה זמן אחרי בדיקת האולטרסאונד של השקיפות העורפית יש לבצע את בדיקת דם. ובכן, התשובה היא ששתי הבדיקות צריכות להתבצע בטווח שבין השבוע ה-11 לבין השבוע ה-13 ו-6 ימים להריון.
הבדיקה הראשונה שתבוצע היא בדיקת אולטרסאונד ע"י מומחה אולטרסאונד ויש לקבוע את בדיקת הדם כמה שיותר קרוב למועד הבדיקה הראשונה.
בדיקת שקיפות עורפית - תוצאות
בדיקת השקיפות העורפית נותנת לנו וודאות של 85% האם יש לעובר שלנו תסמונת דאון או לא. ולכן המשך הבדיקות תלוי בתוצאות בדיקה זו. אם מדובר בסיכון נמוך – לא יהיה צורך בבדיקה נוספת. אבל אם הבדיקה תראה שיש סיכון גבוה, האישה ההרה תוזמן לייעוץ גנטי עם מומחה ויומלץ לה גם לבצע דיקור מי שפיר שרמת הדיוק שלו היא 100%.
חשוב לדעת שתוצאות הבדיקה מתקבלות באופן מיידי .
חשוב שתדעי!
- בדיקת השקיפות העורפית נותנת לנו הערכה סטטיסטית לגבי הסיכון שלעובר שלנו יש תסמונת דאון.
- כיום ישנן בדיקות נוספות שניתן לעשות כמו סיסי שליה בשלבים מוקדמים יחסית של ההריון וכן דיקור מי שפיר שנותנות תוצאות וודאיות יותר, אך כאמור אין סיבה לבצע אותן כל עוד בדיקת השקיפות העורפית אינה מראה על צורך כזה.
- ביצוע דיקור מי שפיר היא גם בדיקה שעלולה לסכן את העובר וההמלצה לבצע אותה צריכה להינתן תוך הפעלת שיקול דעת ולקיחת מרכיבים שונים בחשבון כגון פרופיל גנטי של האם והאב, גיל האם ועוד.
- כיום ישנה בדיקה נוספת המאשפרת לנו לבדוק את הפרופיל הגנטי של העובר ולזהות תסמונת דאון ומספר פגמים גנטיים נוספים. הבדיקה הזו ששמה NIPT היא בדיקה שמבוצעת על ידי חברות פרטיות בשלב זה והיא אמנם מדויקת מאד אך גם עלותה גבוהה בהתאם.
שקיפות עורפית מבצעים על ידי מומחה אולטרסאונד
יש נשים רבות שבהריון מחליטות לבצע כל מיני בדיקות שקראו עליהן או ששמעו עליהן מחברות , משלמות באופן פרטי ומבזבזות אלפי שקלים על בדיקות שאינן בהכרח נחוצות. חשוב שההריון יהיה מלווה על ידי רופא נשים ומומחה להריון ולידה שיידע להכווין אותך ולהמליץ לך על הבדיקות המותאמות לך אישית , למצבך הבריאותי, ולצרכים הייחודיים שלך כמו ד"ר עדי פרידמן. רופא כזה ילווה אותך יד ביד עד הלידה וזה יוכל לתת לך את הרוגע והבטחון גם בתקופה זו שהיא סוערת רגשית ופיזית.
שקיפות עורפית פרטית - שאלות ותשובות נפוצות
מהי בדיקת שקיפות עורפית?
זוהי בדיקת אולטרה סאונד, לרוב דרך הבטן, במהלכה נבדקים נתונים על העובר כדי לשלול אפשרויות לתסמונות גנטיות, דוגמת תסמונת דאון. הבדיקה מתרכזת בנוזל הנמצא בעורף העובר בעזרתו ניתן לקבוע אם יש סיכון מוגבר , ביחס לאוכלוסיה הכללית, לתסמונת גנטית מסוימת. החישוב של הסיכון נעשה על סמך גובה עמודת הנוזל בעורף העובר , גודל העובר , וגיל האשה.
מה בודקים?
בודקים גובה עמודת הנוזל . נוכחות עצם האף . במידה ונתונים אלה בתחום הנורמה הסיכון לתסמונת גנטית נמוך.
מתי עושים בדיקת שקיפות עורפית?
בין שבוע 11 ל-13 ו-6 ימים.
האם זו בדיקה כואבת?
כאשר מדובר באולטרה סאונד בטני הבדיקה כלל לא כואבת. כאשר היא נעשית באולטרה סאונד וגינאלי תיתכן אי נוחות מסוימת, אך לרוב ללא כאבים.
האם בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקה מסוכנת?
לא. אחד מיתרונותיו של האולטרה סאונד הוא כי אינו פולט קרינה, לכן הבדיקה אינה מסוכנת לא לעובר ולא לאם.
האם ניתן לזהות בבדיקה את מין העובר?
בשלב זה מין העובר אינו נקבע דרך הצורה של איבר המין. בדיקת מין העובר תיעשה לפיכך לפי זווית איבר המין ביחס לעמוד השדרה. אצל בנות הוא מאוזן לעמוד השדרה ואצל בנים אנכי אליו. הוודאות בבדיקה זו אינה גבוהה, כ-30% מהתוצאות בבדיקה זו לגבי מין העובר מתגלות כטעות.
מה עושים כשממצאי בדיקת שקיפות עורפית אינם תקינים?
בדיקה זו היא בדיקת סקר ולא יכולה לספק מענה מוחלט. היא משמשת כאינדיקציה ראשונית לקיומו של פגם גנטי. במידה והבדיקה מצביעה על סיכון מוגבר לתסמונת דאון , יש לבצע בדיקה אבחנתית : סיסי שליה או ניקור מי שפיר.
במידה ומתכננים בכל מקרה לעשות בדיקת מי שפיר, האם יש צורך גם בבדיקת שקיפות עורפית?
כן, בדיקת שקיפות עורפית בנוסף למה שהיא בודקת ברגיל יכולה לעיתים לגלות מומים מאד בולטים שמתגלים כבר בשלב זה של הריון ולכן מומלץ לבצעה.
מה מידת הדיוק של בדיקת שקיפות עורפית?
80%. בשילוב בדיקות דם כימיות הדיוק עולה ל-85%.