מזל טוב! הגעתם לאחד הרגעים המרגשים בזוגיות , ההריון
מצד אחד אתם נרגשים ומאושרים ובציפיה לקראת העתיד החדש שמחכה לכם כהורים, ומצד שני, מתעוררות הדאגות, החששות ולעיתים חרדות לגבי תקינות ההריון ובריאות העובר שלכם. וזה לגמרי טבעי. בכל הריון. לא רק בראשון. זו בדיוק הסיבה לשמה ישנו מעקב הריון. מעקב הריון כשמו כן הוא. הרופא מלווה אתכם לאורך כל שבועות ההריון, מהרגע שקיבלתם את התשובה המשמחת ועד הלידה. המעקב ,כאשר נעשה בצורה יסודית ומקצועית, יכול לסייע בזיהוי מומים או בעיות אחרות וכן למנוע סיבוכים בלידה.
איפה מבצעים מעקב הריון?
מעקב הריון ניתן לעשות היום בכל קופות החולים. יחד עם זאת, ישנן לא מעט נשים הרות שבוחרות לעשות את המעקב עם רופא נשים פרטי בתשלום מלא . מדוע? מטעמים שונים. נשים שזה ההריון הראשון שלהן והן מאד חוששות ורוצות שרופא מקצועי ומומחה בתחום הגניקולוגיה וההריון, מומחה אולטרסאונד הריון ילווה אותן. אין ספק גם שרופא פרטי יכול להקדיש יותר זמן ותשומת לב למפגש. ישנן נשים שההריון שלהן הוא בסיכון – הריון תאומים, הריון עם סכרת, נטייה ללחץ דם גבוה ועוד ועוד. במקרים כאלו, לרוב מעדיפים להיות במעקב אצל רופא שמכיר אותי מצד אחד, ומצד שני הוא מתמחה בהריונות כאלו ויידע איך לטפל בתרחישים שונים ויוכל לתת לי את הוודאות והביטחון שאני בידיים טובות. לא משנה מה תבחרי, העיקר שיבוצע המעקב ויהיה רופא שיקבל את תוצאות הבדיקות לאורך ההריון ויידע להרים דגלים אדומים במידת הצורך.
מה קורה במהלך מעקב הריון?
לאחר שאובחנה בטא חיובית ונראה כי את בהריון, ייקבע עם הרופא מועד לבדיקת אולטראסאונד על מנת לוודא שההריון תקין וכדי להדגים את הדופק של העובר. ייתכנו מקרים בהם לא ייראה עדיין דופק, וזה יכול להעיד על כך שההריון לא נמדד נכון ושעדיין לא הגיע השבוע המתאים. המרפאה מצוידת במכשור אולטראסאונד חדיש ומתקדם הכולל תלת מימד ודופלר.לאחר ביצוע בדיקת האולטראסאונד הראשונה ולאחר שזיהינו דופק, תתבקשי לבצע בדיקות דם ונתחיל בתכנית מעקב להמשך ההריון .
מהן הבדיקות שנבצע במהלך מעקב הריון?
- שקיפות עורפית – תבוצע בשבועות 11-12. מטרת הבדיקה היא לבדוק האם יש סיכון לתסמונת דאון. בדיקת שקיפות עורפית, שהיא בדיקת אולטראסאונד היא רק חלק אחד של הבדיקה . החלק השני הוא סקר ביוכימי של דם האם. יחד שתי הבדיקות יכולות לזהות בוודאות של 85% את הימצאותם של פגמים בעובר הקשורים לתסמונת דאון.
- סקירת מערכות ראשונה – תבוצע בשבועות 14-16 ומטרתה לסקור את כל המערכות הפנימיות של העובר שהתפתחו עד כה כדי לוודא שאין מומים.
- חלבון עוברי – שבועות 16-18 –בודקת את רמת החלבון העוברי בדמה של האישה ההרה כדי להעריך מה הסיכון ללידת עובר עם תסמונת דאון.
- דיקור מי שפיר – תבוצע בשבועות 16-20 ומטרתה לאתר מומים ומחלות גנטיות בעובר באמצעות לקיחת דגימה ממי השפיר.
- סקירת מערכות שנייה – מבוצעת בשבועות 22-25 ומטרתה שוב לסקור את כל המערכות הפנימיות של העובר
- אקו לב עובר- שבועות 22-26. תבוצע במידת הצורך
- העמסת סוכר – מבוצעת בשבועות 24-28 ומטרתה לבדוק אם האישה ההרה סובלת או עלולה לפתח סוכרת הריון
- סקירת מערכות שלישית – תבוצע בשבועות 30-32
בנוסף לכל הבדיקות הללו, נבצע במרפאה בדיקות לחץ דם ומשקל אחת לחודש לאורך כל ההריון, מוניטור החל משבוע 30 וכן בדיקות נוספות בהתאם לממצאים של שאר הבדיקות.